петък, 4 януари 2019 г.

Високите дози витамин D намаляват артериалната твърдост само за четири месеца

 Купи от ТУК
Втвърдяването на артериите - един от признаците на сърдечно-съдови заболявания - може да се подобри само за четири месеца, като се приемат високи дози витамин D, установи ново проучване.

Атеросклерозата се случва, когато стените на артериите започват да се стесняват и втвърдяват, в крайна сметка водят до инфаркт или инсулт - и стандартният отговор е лекарството за понижаване на холестерола, или байпас или ангиопластика.

Но изследователите са открили, че много високи дози витамин D - шест пъти повече от препоръчителната дневна доза - е "значително и бързо намалява (артериалната) скованост", казва Анас Рейд, водещ изследовател по проекта от Медицинския колеж на Джорджия в Аугуста. Университет.

Дозата от 4000 международни единици (IUs) постигна 10% намаление на артериалната твърдост само за четири месеца, когато е била тествана върху група от 70 афро-американци на възраст между 13 и 45 години, които също са с наднормено тегло или затлъстяване. Нивата на витамин D на чернокожите са по-ниски, защото по-тъмната кожа абсорбира по-малко слънчева светлина, предшественик на витамин D.

В своя експеримент изследователите са тествали различни дози от витамина  за 16 седмици, преди да оценят сковаността на артериите с техниката на скоростта на пулсовата вълна. Някои от доброволците получиха и плацебо, или фиктивна доза витамин.

Автор:Брайън Хъбард

Източник:https://www.wddty.com/ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар