четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Bълшебни билки от Родопите и Лечебен билков крем "Родопско чудо"


Докоснете се до тайната на вековете и здравето, дарена ни от величествените Родопи и народната лечителка Мария Чолакова
Лечебен билков крем "Родопско чудо"


Съхранена от столетия, стара българска рецепта Ви дава възможност да се избавите от: екзема и псориазис; гъбични заболявания; сърбежи; напукани пети и ръце; рани от изгаряне, порязване, следоперативни рани, декубитални рани; пърхот, косопад; разширени вени; синузит; хемороиди; шипове; язва, гастрит, колит; диабет...
Цена: 7 лв.

Приготвен от активно действащи вещества: екстрат от невен, бял равнец,здравец и маслодайна роза.

Упoтpeбявa  cе зa:
Екземи и псориазис – Засегнатите участъци се мажат 3 пъти дневно,докато измененията по кожата изчезнат и тя добие нормален вид.

Гъбични заболявания: На краката  - вечер след измиването им, краката се мажат с крема и се обуват памучни чорапи.При по-упорити форми – преди намазването се правят бани с отвара от смрадлика. На половите органи – вечер се правят промивки с отвара от смрадлика, след което жените оформят от крема топче колкото маслина и се поставя във влагалището; мъжете намазват с крема засегнатия участък.

Пъпки/ от ухапано;при новородени/- мажат се 2-3 пъти на ден.

Претриване при по-пълни фигури;

Сърбежи по тялото;

Напукани пети и ръце;

Рани от изгаряния, порязване, следоперативни; рани, декубитални рани– колкото по често се мажат, по-бързо се постига ефекта от оздравяването;

Пърхот, косопад – вечер се намазва крем в корените на косата, увива се с кърпа и така се преспива. На сутринта косата се измива с безобиден шампоан/ за предпочитане – бебешки/;

Разширени вени – 3 пъти на ден краката се мажат с крема и се масажират нежно от стъпалата нагоре;

Синузит – ноздрата се намазва обилно с крем, а външно се намазва и се масажира в областта на синуса;

Бяло течене при жените – кремът се ползва, както при гъбичните заболявания на половите органи;

Хемороиди – сутрин и вечер след измиване се намазва обилно областта около ануса. Същевременно се приема и вътрешно от крема по 1 ч.л. сутрин и вечер 30 мин. преди хранене;

Шипове – кремът облекчава болката;


Бял равнец-Achillea Millefolium L.


Белият равнец е характерен за Европа и Западна Азия. Расте по тревисти и каменисти поля, край пътищата и из диви места в планините.
Описание:
Белият равнец е характерен за Европа и Западна Азия. Расте по тревисти и каменисти поля, край пътищата и из диви места в планините.
Химичен състав:
Цветовете на белия равнец съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, листата – 0,02-0,07%. В състава на растението влизат още противовъзпалителни флавоноиди, както и танини, алкалоиди и горчиви вещества.

Приложение:
Заради многобройните си активни съставки белият равнец е широко използван в алтернативната медицина. Действа спазмолитично, газогонно, противовъзпалително и антипаразитно (справя се успешно с чревните глисти). Тези качества се дължат главно на етеричното масло в билката.
В народната медицина тя е използвана за понижаване на високата температура и често се взема в началото на инфекции като настинка и грип, като се комбинира с бъз или мента. Може да подпомогне отделянето на секрета от дихателните пътища.
Белият равнец е диуретик, понижава кръвното налягане и повлиява сърцебиенето. Регулира и кръвообращението, като разширява стеснените кръвоносни съдове и свива разширените. По тази причина се препоръчва при разширени вени и язви, венозен застой, флебити и хемороиди. Използва се също за облекчаване на храносмилателни проблеми, включително стомашни болки, чревни възпаления, запек и метеоризъм.
Употребява се традиционно за успокояване на болката при маточни контракции по време на менструация и раждане. Вземан редовно в малки дози, може да регулира месечния цикъл, особено в случаите на оскъдна или нередовна менструация.
Прилаган външно, белият равнец има противовъзпалително действие - облекчава ревматични болки.


Невен-Calendula Officinalis L.



Други имена: джунджулия, крокон, месече, ружица, календула
Други имена: джунджулия, крокон, месече, ружица, календула
Описание:
Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Листата са последователни. Съцветното легло е голо, плоско. Плодовете са твърде разнообразни по форма и размери плодосемки, най-често сърповидно или дъговидно извити Цъфти от юни до късна есен.

Действие:
Невенът има доказано противомикробно действие. Подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Действа противовъзпалително, нервоуспокоително и противомикробно, понижава кръвното налягане и успокоява сърдечния ритъм.

Приложение:
• при лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника,
• при стомашно-чревни, жлъчни, сърдечносъдови, кожни заболявания,
• при различни видове рани (травматични),
• при язви вследствие на разширени вени, склероза на кръвоносните съдове,
• за жабурене при възпаление на венците и за гаргара на гърлото.
В българската народна медицина невенът се употребява при
главоболие,
болести на далака,
заболявания на черния дроб и жлъчните пътища,
за задържане при бременност,
възпаление на лимфните възли,
рак на матката и гърдата,
кожен рак (използва се цветът).

Външно приложение: Цветовете, смесени със свинска мас се използват за мазане при труднозарастващи гнойни рани и рак на кожата. Накиснати в зехтин (1:10) се използват при гнойни рани, язви от разширени вени и рагади по гърдите на кърмачките. Със счукани цветове се налагат мазоли и брадавици.


Здравец - обикновен-Geranium Macrorrhizium L.


Здравецът представлява род растения, състоящ се от 422 вида едногодишни, двугодишни и целогодишни видове, които виреят в умерения пояс и в планините на тропиците, но най-вече в източното Средиземноморие.
Описание:
Здравецът представлява род растения, състоящ се от 422 вида едногодишни, двугодишни и целогодишни видове, които виреят в умерения пояс и в планините на тропиците, но най-вече в източното Средиземноморие.

Здравецът е многогодишно тревисто растение с характерна приятна миризма и силно развито хоризонтално коренище. Стъблата са високи 15-40 см, покрити с жлезисти власинки.
Цветовете са виолетовочервени или розови. Цъфти през юни-юли.

Разпространение:
Расте по влажни, сенчести, тревисти, каменисти места в предпланините и планините от 300 до 2500 м надморска височина.

Употребяема част:
Използват се стръковете, събрани по време на цъфтеж.

Действие:
Здравецът има капиляроукрепващо, противовъзпалително, хипотензивно, болкоуспокоително и противотемпературно действие. Ползва се при диабет, хипертония, хемороиди, диария.
Понижава артериалното налягане у хипертоници и тонизира капилярите и вените.

Приложение:
Листа: имат лечебно средство при хипертония и понижават нивото на кръвната захар при диабетици.
Коренище: ползват се като кръвоспиращо, противовъзпалително и запичащо средство, при кръвоизливи от венците, хемороиди, при кожни заболявания.
Външно: ползва се при дермопатии.


Роза -Rosa Damascena


маслодайна роза, Дамаскa роза, Розата на Кастилия
Често срещани имена : маслодайна роза, Дамаскa роза, Розата на Кастилия

Описание:
Казанлъшката роза е храст, висок 1,5-2 м. Стъблата са разклонени, старите са сивокафяви, а младите жълтеникавозелени или червеникави, гъсто покрити с многобройни прави или слабо извити червеникави шипове.
Листата са последователни, нечифтоперести, с 5—7 елиптично яйцевидни напилени листчета с къси дръжчици; листната ос е с червеникави власинки и шипчета.
Цветовете са с размери до 6 см в диаметър, с жлезисто четинести, дълги до 5 см цветни дръжки, събрани на групи по върховете на клонките. Чашелистчетата на върха са с перести придатъци, след прецъфтяване обърнати назад. Венчелистчетата най-често са 25—30, но достигат и до 95, бледорозови до розови.
Цъфти през май-юни.

Употребяема част:
Използват се венечните листчета на цветовете.

Действие:
Розовото масло има подчертано разхлабващо действие върху гладката мускулатура, противомикробно действие, както и известен успокояващ и противоалергичен ефект и се използва в терапията на възпаленията и дискинезиите на жлъчните пътища, на бронхиалната астма и на други заболявания.

Приложение:
Като билка казанлъшката роза се използва като леко слабително средство (розово сладко).
Прилага се и срещу глисти (острици, акари).
Външно приложение: при бавно заздравяващи рани, при стомашно-чревни разстройства, при възпаление на венците и пародонтоза, при ангина.

Изтoчник:  http://www.zdrava.bg/bilki/

Няма коментари:

Публикуване на коментар