сряда, 6 ноември 2013 г.

Жен Шен

Жен Шен(Panax ginseng  )

Описание: Многогодишно тревисто растение, 30-70 см високо и достига 50-годишна възраст. Коренът е до 20 см дълъг и  с около 2см  дебелина, с 2-6 едри разклонения, по форма понякога напомнящи човешка ръка. Стъблото обикновено е едно. Цветоносното стъбло се развива през третата година. Плодът е с бъбрековидна форма, яркочервен. Цъфти през юли.
Женшенът е колективно име за група от растения, познати още от древността:
- Eleutherococcus senticosus (сибирски жен-шен)
- Panax quinquefolium (American женшен)
- Panax женшен (корейски или китайски женшен)
- Panax japonicum (японски женшен)
Panax женшен е най-широко използваният вид жен-шен. Не съществува пряка връзка между Eleutherococcus и Panax . Това са две различни растения с почти припокриващи се действия.

Разпределение: Среща се рядко в Североизточен Китай и Корея, където се отглежда. Култивирано е още в Кавказ и Украйна.
Използваема част: Използва се коренa.

Съставки:съдържа тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди, етерично масло,чийто състав включва сескитерпени, алкалоиди с неизучен състав, витамин В1 и В2, аскорбинова киселина, захари, фитостероли, слузни вещества, смоли и др.

Действие: Тонизиращо. Служи за уравновесяване на нервните процеси, стимулира мускулнaтa издръжливост. Действа като адаптоген. Кара тялото да предпочитат мастни киселини вместо гликоген в процесите на производство на енергия. Поради способността си за намаляване на нивата на хормона кортизол (потискане на хормон инсулин ) в кръвния поток, жен-шен е опасен за хора с хипогликемия!
При хората с хронична хипогликемия женшен трябва да се приема само по лекарско предписание.


Приложения:
- при изтощение, бърза уморяемост, атеросклероза
- при психична и мускулна слабост, полова слабост, анемия
Начин на употреба: От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен) извлек, течен екстракт, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250 или 500 см3 вряща вода. Тази доза се употребява за 1 ден.

Какви са възможните нежелани / странични въздействия при приема му?
При ниски дози, жен-шен повишава кръвното налягане. При повишаване на дозата-плавно понижение на кръвното налягане.

Кои са препаратите, основен източник на женшен?
Билкови продукти - чайове, тинктури. Хранителните добавки - твърди гранули, прах, таблетки, капсули, течен екстракт. Най-разпространен е в хранителни добавки,  с изразенo ергогенично и липотропно действие.


Какви са допълнителните физиологични въздействия на женшена? 
Установени са имуностимулиращи функции. Изследванията сочат, че има връзка с продължителността на живот на имунните клетки - завишава ги, както и на броя им - отново ги завишава.

Защо да го приемаме?
Приема му в изолирана форма би подпомогнало начинаещите атлети (особено тези в по-напреднала възраст) в първият им месец, подобрявайки адаптационните способности на организмите им. Изследванията сочат, че при тях най-силно се увеличава аеробния капацитет на белия дроб, аеробната издръжливост на мускулите им, мотивирайки ги и подпомагайки изгарянето на мазнини. Много бодибилдъри имат занижен имунитет. Приема на жен-шен ще компенсира негативния ефект на тежките силови тренировки, правейки телата им по-жизнеспособни.

По какъв начин жен-шенът се усвоява от организма?
След навлизането си в стомаха, активните вещества се придвижват с течностите навлизайки постепенно през стените му, дванадесетопръстника и най-вече в тънките черва.

Грийн Мастер предлага на вашето внимание следните продукти съдържащи жен-шен:
Жен - Шен

Коренът на живота - за младост и дълголетие!
Опаковка: 200 капсули
Код: 30401
Цена: 65 лв

Състав:
Всяка капсула съдържа 250 mg, прах от корени на жен-шен.

Sanct Bernhard препоръчва за подпомагане при:
тежки физически и умствени натоварвания, отслабен имунитет, хронична умора и отпадналост,еректилна дисфункция и мъжки стерилитет, диабет, за въстановяване след прекарани заболявания.

Действие:
Жен-Шенът има мощно имуностимулиращо, адаптогенно, антистрес, тонизиращо, ерогенно и общоукрепващо действие.

Допълнително действие:
Подпомага повишаването на физическата и умствена работоспособност, намалява умората, подобрява захранването на мозъка с кръв и кислород. Повишава устойчивостта на организма към вредните въздействия на околната среда. Панаксовата киселина на корена нормализира обмяната на веществата и ендокринната система Влияе благоприятно върху кръвоносните съдове и сърдечната дейност: увеличава амплитудата и намалява честотата на сърдечните съкращения. Регулира нивата на инсулин и кръвна захар.

Начин на употреба:
2-3 пъти дневно по 2 твърди капсули приемани с вода или друга течност.

Знаете ли, че...

Поради своите изключителни качества, Жен-шенът е наричан „Царят на растенията”. В природата се срещат различни разновидности, които се различават и по силата на своето биологично действие. В продуктът на Sanct Bernhard се използва висококачествена суровина от див жен-шен, който в редица изследвания е доказал максимално ефективно биологично действие. Опитите за изкуствено отглеждане на растението водят до получаване на билка с изключително слаба ефективност и въздействие. Неподходящ за хора с хипогликемия

Няма коментари:

Публикуване на коментар