четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Само най-доброто за Вашето здраве!-Съвременният начин на живот и последствията за нашето здраве. Втopa чacт


Съвременният начин на живот и последствията за нашето здраве.

Всички сме щастливи с предимствата и удобствата, които ни създават достиженията на цивилизацията: автомобили, телевизори, мобилни телефони, компютри, безжичен интернет и вече дори не можем да си представим живота без тях. Живеем в презастроени райони във високи бетонни сгради, далеч от природата и земята. Работим в закрити помещения, изложени на изкуствена светлина и въздух, преработван от климатици. Подложени сме на невероятен стрес и на всякакъв вид замърсявания. Те бомбардират нашата клетъчна структура и ден след ден ни приближават към хроничните заболявания. Естественият радиационен фон, към който нашият организъм се приспособява в продължение на хиляди години, през последните 70 години се е увеличил над 50 пъти.

А храната – съвременната истина за нашата храна е, че тя е бедна на градивни елементи, необходими за поддържане на човешкото здраве. Почвите са изтощени и обеднели на минерали след продължителна и неправилна обработка. Живата природа се унищожава методично от радиационното замърсяване, вредните отпадъци от промишленото производство, пестицидите, инсектицидите, нитратите и другите последствия от неправилното стопанисване от човека. Като добавим киселинните дъждове, при които изгорелите газове и отровните вещества, изхвърлени във въздуха от промишлените предприятия и автомобилите, попадат в почвата, се оказва, че всички продукти, които използваме за храна, са изложени на замърсяването от околната среда.

 Храним се с консервирани храни, такива с непроверен и неизвестен произход, както и с
така наречените храни за бързо хранене (фаст фудс) – хот дог, дюнер и други. Те съдържат мазнини и сол в количества, които надхвърлят необходимата дневна доза за човешкия организъм, и са източник на голяма група вредни за здравето вещества – емулгатори, консерванти, оцветители, стабилизатори, подсладители, които са резултат от начина на преработка, готвене, съхранение и рафиниране на храните. Всички, които предпочитаме пушените колбаси, пържените картофки, сладкишите с крем, консервираната храна, месото със сланинка само за НЯКОЛКО СЕДМИЦИ (средно около 6) можем да увредим цялата микрофлора в стомаха си и да се сдобием с наднормено тегло.

Всекидневната многократна употреба на анти-нутриенти като кафе (кофеин), алкохол, цигари, газирани напитки, продукти с различни химикали и лекарства допълнително уврежда храносмилателната система и стомашно-чревните микроорганизми, а усвояването на и без това малкото останали полезни съставки от храната става още по-трудно.

През последните години се промени не само околната среда, но и начинът ни на живот. Ритъмът му стана по-интензивен, по-натоварен, а от друга страна и по-еднообразен. Стресът се превърна в наш постоянен спътник. Сутрин се събуждаме уморени, хапваме набързо храна, затоплена в микровълновата фурна, слушаме новини, изпълнени с негативизъм. Тръгваме от вкъщи с чувството за нежелание за действие, попадаме в задръствания, които допълнително ни натоварват.

Докато стигнем до работното си място, сме се превърнали в кълбо от нерви, а стресът тепърва започва. След работа пътуваме отново в претоварен трафик, чувствайки се потиснати, уморени и раздразнителни. Вечеряме късно, поливайки храната с алкохол, и гледаме телевизия, наситена с насилие, агресия и едва прикрита порнография. А утре...всичко започва отначало. Стресът е в основата на сърдечно-съдовите и стомашно-чревните заболявания, както и тези на
нервната система.                                                                                                                      
Намалената физическа активност, рядкото излизане сред природата и ограниченото време за почивка затварят омагьосания кръг на съвременния начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар