сряда, 1 юни 2016 г.

Непознатите лечебни свойства на манатарката.

Когато кажем манатарка си представяме любимата на любителите на хубавата и здравословна храна гъба, но малко се знае за лечебните и свойства. Сърфирайки из нета събрах тази полезна и малко известна информация,която споделям с Вас.

Манатарка (Болетус)
Латинско название: Boletus edulis (Fr.)
Род: болетус (Boletus).

Манатарката се среща в широколистни и иглолистни гори, както в планините така и равнините. Според специфичните климатични условия тя може да бъде събирана от май до ноември.

Това е една от най-търсените и събирани гъби в България поради отличните си
вкусови качества и висока хранителна стойност.Гъба богата  на “бързи” въглехидрати, мазнини, минерали, витамини и фибри.

Също е една от тези гъби, който съдържат най-голям брой аминокиселини, така че е много подходяща за вегетарианските диети като заместител на месо.
Витамините и веществата в манатарките ги правят много ценна част от здравословното хранене. Вътрешността на тези гъби се усвоява много добре от
стомашно-чревния тракт ,поглъща токсините и ги отстранява от организма.

Състав на манатарките

Манатарката съдържа до 35% пълноценен протеин, който включва глутамин, аргинин, левцин и тирозин. В нея има голямо количество витамин РР и никотинова киселина, различни микро- и макроелементи. С консумация на манатарката тялото се снабдява с витамини от В-групата, витамин С, витамин Е и витамин D.
100 г манатарки съдържат 26 калории, 1.6 г въглехидрати, 0.7 г мазнини, 3.3 г белтъчини.
Количеството на вода е около 95 мл.

Тя се използва за следните заболявания и състояния:
1/Злокачествени заболявания.
2/Стомашно-чревни заболявания.
3/Заболявания на сърдечно-съдовата система.
4/Профилактично и за лечебен ефект.

Манатарката расте върху почвата в иглолистни и широколистни гори, най-вече под бор, дъб, ела, бук, бреза, от средата на юли до ноември.Капачката и е до 20-25 см в диаметър, месеста, полукръгла, изпъкнала, понякога вдлъбнато-смазан, гладка, суха, понякога леко кадифена.Цветът на капачката зависи от естеството на горите, сезона и възраста на гъбата.Капачка е светло или тъмно кафява и дори лилаво-кафява.

Манатарката се използва като средство при туберкулоза,при загуба на сила, за да се подобри обмяната на веществата.Има спомени за факта, че в традиционната руска народна медицина през XVII век са използвани водни екстракти, получени от плодното тяло  на  манатарки,което било широко използвано за лечение на язви  от измръзване.В манатарките се  съдържа алкалоида херценин , който се използва при лечението на стенокардия.

От народната медицина е добре известно, че системната консумация на  манатарки предпазва от развитието на някои стомашно-чревни заболявания.И това твърдение не е лишено от основание.Не толкова отдавна в манатарките са открити вещества с  антибиотично действие, които потискат някои човешки патогенни чревни бактерии.

Също така в руската народна медицина, съществува мнение, че системната консумация на  манатарка е превантивна мярка срещу рак.Така населението на някои райони на Германия (Бохемия)  използва манатарки  за предотвратяване и лечение на рак.
Според изследователите, случаите на рак в тази област са изключително редки.

Официалната медицина е получила първите положителни резултати при опити  за действието на манатарката върху развитието на злокачествени тумори при опити с животни.Освен това, по-изразен ефект върху злокачествените тумори са били намерени в боровите форми, т.е. манатарка , която расте в симбиоза с  бор.

Борова манатарка /Boletus pinophilis/ - шапката й е тъмно-червена до кафява, в някои случаи има тъмнолилави оттенъци. При младите гъби е покрита с бяла пудра, която изчезва при по развитите гъби. Обикновено достига до 20 см, но не е изключено да стане и по-висока. Месото на боровата манатарка е плътно и бяло, не променя цвета си. Под нежната кожица на шапката може да се види червеникава ивица. Има приятен вкус, почти без миризма.
Среща се в иглолистни гори със смърч и бор, в редки случаи в букови гори. Появява се рано през пролетта и продължава да расте до края на есента.

Източници:http://www.fungomoscow.ru/main.php?f=77
http://gotvach.bg/ 
https://bg.wikipedia.org/
http://zdravismesgm.com/blog_%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар