петък, 4 януари 2019 г.

Витамин С и бета-каротинът са „силните витамини“, за да запазите менталната си острота.

Вашите шансове да станете забраванковци - или дори страдащи от деменция - като остареете, са драстично намалени, ако приемате много витамин С и бета-каротин, когато сте по-млади. Другите "витамини на властта" за умствена острота са   витамин Е, ликопен и коензим Q10, установиха изследователите.
Пациентите с Алцхаймер са с ниско съдържание на всички витамини и особено на витамин С и бета-каротин, в сравнение със здрави хора, които са останали ментално здрави.
Изследователите от университета в Улм смятат, че витамините могат да предпазят и от по-леките симптоми на Алцхаймер и деменция, като забравяне, проблеми с ориентацията и общ когнитивен упадък.

Те направиха откритието, когато извършиха кръвен анализ на 74 пациенти с болестта на Алцхаймер и го сравниха с 158 здрави хора.
Изследователите твърдят, че са взели предвид и други фактори, които могат да повлияят на познавателните способности, като например образование, алкохол и тютюнопушене и тегло, както и че витаминният дефицит все още е основна причина.


Източник:https://www.wddty.com/  
Journal of Alzheimer's Disease, 2012; 31: 717-24 .

Няма коментари:

Публикуване на коментар