петък, 4 януари 2019 г.

Лека загуба на паметта? Започнете да приемате куркумин (или да ядете много индийско къри)

 индийско къри
Ако започвате да забравяте къде сте оставили ключовете си, започнете да ядете индийско къри. И ако това не е за вашите вкусови рецептори, допълнете с куркумин, вещество, намерено в куркумата, която е подправка,  и придава на кърито жълтия му цвят.

Забележителни резултати са регистрирани при хора, които са приемали куркуминови добавки, с драматични подобрения в паметта, вниманието и дори настроението.

Той е тестван върху група от 40 души на възраст между 50 и 90 години, които се оплакват от лека загуба на паметта. На половината от групата бяха давани 90 милиграма куркумин два пъти дневно в продължение на 18 месеца, а останалата част  - плацебо.

По време на проучването и двете групи проведоха тестове на паметта, а някои също доброволно поискаха да имат PET (позитронно-емисионна томография), която да сканира мозъка им, за да видят дали се образуват плаки, често свързани с болестта на Алцхаймер.

Купи от ТУК
В тестовете на паметта куркуминът постигна подобрение с 28% през 18
месеца, докато групата на плацебо не показваше никакво подобрение. Сканирането на мозъка сред групата на куркумин също показва по-малка активност на плаките, отколкото в плацебо групата.

Изследователите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) казват, че сега искат да тестват куркумин в по-голяма група и да включат други психични проблеми като депресия.

Предишни проучвания показват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на куркумина, а изследователите от UCLA смятат, че положителният му ефект върху паметта и настроението може да се дължи на намаляването на възпалението в мозъка.

Автор:Брайън Хъбард
 Източник:https://www.wddty.com/ 
American Journal of Geriatric Psychiatry, 2017; doi: 10.1016 / j.jagp.2017.10.010 

Няма коментари:

Публикуване на коментар