петък, 4 януари 2019 г.

Цинкът спира рака и ето как го прави .

Цинкът е един от ключовите минерали за предотвратяване на рака и спиране на разпространението му. Изследователите са открили, че избира раковите клетки и блокира  техния растеж.

Други изследователи също предполагат, че цинкът предотвратява и се бори с рака, но новото изследване е първото, което разбира механизма и как минералът атакува само раковите клетки, но оставя здравите.

Новото изследване е тествало минерала върху раковите клетки на хранопровода, въпреки че изследователите от Университета на Тексас смятат, че той ще работи също толкова добре и за други видове рак. Ракът на хранопровода атакува „хранителната тръба“, която свързва гърлото със стомаха, и е шестата водеща причина за смъртните случаи по света. Петгодишната преживяемост е под 20%.

Открили са, че раковите клетки отделят калциеви сигнали и това привлича цинка, който потиска растежа на раковите клетки. Това предполага, че калций и цинк някак са свързани и „говорят“ един с друг, и този разговор блокира рака.

Без достатъчно нива на цинк в организма, това блокиране не може да се случи ефективно. Това би обяснило защо много пациенти с рак са с дефицит на цинк, казват изследователите, и също така подчертава значението на цинка в нашата диета, за да се предотврати развитието на болестта. Приемането на цинкови добавки е важна част от ежедневния режим, казват изследователите, както и консумацията на храни, богати на цинк, като спанак, говеждо месо, стриди, скариди и семена от тиква и диня.

Автор:Брайън Хъбард
 Източник:https://www.wddty.com/ 
FASEB Journal, 2017; fj.201700227RRR 

Няма коментари:

Публикуване на коментар