Пиенето на най-малко една чаша чай дневно може да намали риска от деменция и болестта на Алцхаймер, когато пораснем, установи ново проучване.
Чаят намалява шансовете за умствен спад с 50%, а с 86% при генетично предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер, твърдят изследователи от Националния университет в Сингапур.
Те тестваха защитните качества на чая върху група от 957 китайци, които бяха на възраст 55 и повече години. Най-голямата защита е получена от чай, който се приготвя от листата, но действителният вид, използван - независимо дали е черен, зелен или олонг - не изглежда да има значение.
Защитните ефекти идват от биоактивни съединения в чая, като катехини, тефлавини, терубигини и L-теанини. Съединенията са противовъзпалителни и антиоксиданти, които защитават мозъка, казват изследователите.
Най-голямата защита е сред тези, които са носители на АРОЕ е4 ген, което увеличава риска от развитие на Алцхаймер.
Автор:Брайън Хъбард
Източник:https://www.wddty.com/
Journal of Nutrition, Health & Aging, 2016; 20: 1002
Чаят намалява шансовете за умствен спад с 50%, а с 86% при генетично предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер, твърдят изследователи от Националния университет в Сингапур.
Те тестваха защитните качества на чая върху група от 957 китайци, които бяха на възраст 55 и повече години. Най-голямата защита е получена от чай, който се приготвя от листата, но действителният вид, използван - независимо дали е черен, зелен или олонг - не изглежда да има значение.
Защитните ефекти идват от биоактивни съединения в чая, като катехини, тефлавини, терубигини и L-теанини. Съединенията са противовъзпалителни и антиоксиданти, които защитават мозъка, казват изследователите.
Най-голямата защита е сред тези, които са носители на АРОЕ е4 ген, което увеличава риска от развитие на Алцхаймер.
Автор:Брайън Хъбард
Източник:https://www.wddty.com/
Journal of Nutrition, Health & Aging, 2016; 20: 1002
Няма коментари:
Публикуване на коментар