петък, 4 януари 2019 г.

Наздраве! Няколко чаши зелен чай всеки ден намаляват шансовете ви за деменция

 Пийте по 2 чаши на ден за да сте здрави!
Пиенето на много зелен чай(Шампионът на антиоксидантите) всеки ден - в идеалния случай две или повече чаши - намалява риска от упадък на когнитивните способности и деменция.

Редовните пиячи на чай, които консумират най-малко две чаши на ден, намаляват риска от развитие на деменция с около 30%. Намаляването на риска спада само до 6% сред тези, които пият една или по-малко чаши зелен чай на ден. Подобни защитни ефекти не бяха наблюдавани с черен чай.

Въпреки че за известно време се подозираше, че чайът помага да се поддържат познавателните способности, изследователи от университета в Тянжин решиха да разгледат по-отблизо и преразгледа 17 проучвания, които са проследили познавателните способности на 48 435 души. Налице е „значително намаляване“ на риска от когнитивни разстройства, включително деменция, сред пиещите чай.

Не е известно точно защо зеленият чай трябва да има този защитен ефект, но той съдържа флавоноиди, които спомагат за поддържането на здравето на кръвоносните съдове, които „подхранват“ мозъка, L-theanine, за който се смята, че повишава нивото на спокойствие и кофеин , което увеличава умствената бдителност.

В отделно проучване изследователите смятат, че идеалното време за приготвяне на черен чай е две минути. Това е достатъчно време, за да се освободят флавоноидите - и варенето за още две минути не прави много повече разлика.

Автор:Брайън Хъбард

Източник:https://www.wddty.com/ 
 Източници: проучване за зелен чай: Oncotarget, 2017; 8: 43306-43321; време за приготвяне: J AOAC Int, 2017: doi: 10.5740 / jaoacint.17-0235 

Няма коментари:

Публикуване на коментар