вторник, 23 април 2013 г.


Невероятно но факт  -Ако не добавяте СОЛ ще живеете по-малко.

Ако в храненето си имаме ниско съдържание на сол ще увеличиме риска от смърт и от сърдечно заболяване с 4 пъти, доказали белгийските учени.

смърт от сърдечно-съдови заболявания
Днес, да консумираме по-малко сол ни призовават постоянно, но се оказва, че не си струва безусловно да се следва този "здравословен" принцип. Във всеки случай, не от всички.

В продължение на осем години, учените наблюдавали състоянието на здравето на повече от три хиляди души (3,681) на възраст над 40 години, измервайки нивата на натрий в урината им, по която съдели за количество консумирана сол от човека. И се оказало, че сред пациентите с ниско съдържание на натрий, т.е. тези, които ядели по- малко сол, четири пъти по-често се наблюдавали случаи на смърт от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с тези, чието ниво на сол било повишено.
"Нашите резултати противоречат на общоприетото мнение, че продължителността на живота се увеличава, а разходите за лечение на заболявания намаляват при по-ниско потребление на сол - не скриват изследователите. Те са в противоречие с настоящите препоръки за безразборно намаляване на приема на сол. "

Според учените, общоприетите съвети на лекарите, които предлагат да се ограничи приема на сол до 1500 милиграма на ден - са ефективни, ако човека има високо кръвно налягане или застойна сърдечна недостатъчност. Що се отнася до останалите, учените смятат, че опасното влияние на приема на сол върху здравето им е твърде преувеличено.

През май миналата година, британските експерти вече направиха подобно изявление, че няма голяма полза от ограничаване на солта в диетата, като основата за него са резултатите от изследвания на 6000 души. Но се оказва, че храненето с ниско съдържание на сол е не просто неефективно, но и опасно за здравето и живота.

В случаите, когато човек има изтощени надбъбречни жлези, той просто се нуждае от сол! Симптомите на това заболяване включват силна раздразнителност, постоянно чувство на глад, ниско кръвно налягане, както и склонност към тежка физическа, умствена и емоционална слабост, стрес. Солта в такава ситуация поддържа жлезите в добро работно състояние.

Коя сол е най-добра?-  ХИМАЛАЙСКАТА СОЛ:  

Хималайската кристална сол е се смята за най-чистата от примеси сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия. Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години. И въпреки че носи името "бяло злато", хималайската сол е с розов цвят, дължащ се на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата.
Разтварянето на кристалната сол във вода води до разпадане на кубичната структура, вследствие на което йонизираните елементи могат лесно да бъдат усвоени от човешкия организъм. А минералните соли във вид на йони изпълняват някои жизненоважни функции:

поддържат осмотичното налягане в клетките;
поддържат нормалното колоидно състояние на цитозола;
стабилизират белтъчните разтвори;
участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие.

Здравословни ползи за организма

Хималайската сол
На Хималайската сол се придават редица свойства, много от които тя постига в партньорство с други химични вещества, които консумираме:
алкализация и възстановяване на солевия баланс;
стимулира дейността на нервните клетки и подобрява процеса на пренасяне на информация;
укрепване на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане.
оказва положителене ефект при лечение на болести на кожната и дихателната система;
подобряване на клетъчния метаболизъм и храненето като цяло, включително по-добро усвояване на лекарствата и хранителните добавки;
предотвратява мускулните крампи ,укрепва костите и значително намалява риска от развитието на остеопороза;
особено полезна при бременност, тъй като подобрява състава на амниотичната течност;

Начини на употреба
Хималайската сол е напълно достойна трайно да замени обикновената готварска сол в менюто ви, както в сурови, така и в термично обработени блюда.

Освен това хималайската сол може да се използва и за прочистване на синусите, гаргара, промивки на устната кухина при борба с различни язви и възпаления на венците, инхалация, под формата на маска за лице, за натривки по тялото, като се смеси с други натурални масла, и не на последно място - тя е чудесна добавка към солите за вана.

“Хималайска сол” е маркетинговото название на каменната сол от Пакистан, която се продава от много компании в Европа, Северна Америка и Австралия. Тя се добива в солна мина, наречена “Khewra Salt Mines”, която е втората по големина мина за добив на сол в света. Обикновено е примесена с бледо-розови и прозрачни кристали, като на моменти цвета и може да варира от бледо-розов до оранжев.

Хималайската сол е намерила широко приложение в съвременната кухня и се явява един прекрасен заместител на добре познатата ни готварска. Много козметични компании произвеждат соли за вана като смесват хималайската с други видове.

С повече от 84 минерала и микроелемента, солта, съхранявайки цялата енергия под въздействието на честотите и вибрациите, се усвоява отлично от клетките в нашето тяло.

Хималайската кристална сол
Лечебните свойства на хималайската сол са доказани от учени в цял свят. Тя се употребява за регулиране на кръвното налягане, пречистване на синусите, гаргара при инфекции на гърлото, детоксикация на организма, при редица кожни проблеми, за лекуване на гъбички и при ухапвания от насекоми. Приготвената от нея маска за лице подхранва кожата и я “подмладява”.


   FUENTE 

Няма коментари:

Публикуване на коментар