понеделник, 26 ноември 2012 г.

                       Българския жен-шен- Билката Златен корен


Билката Златен корен с латинско название Rhodiola Rosea е пренесена от прабългарите от Алтай. У нас тя е известна под различни имена – Златен корен, Златовръх, българският жен-шен, шапна билка, розова родиола, Аймаранду...

Според едно поверие, който се докосне до мистичната билка, ще е късметлия, ще е здрав и ще живее два века. Прабългарите са били умен народ. Те дарявали с нея невестите на сватбата, защото чаят от Златен корен усилва имунната система на майката и бъдещите и деца, подобрява майчиното мляко. Отвара от билката пиели и ханът и духовниците. Така се повишавала остротата на ума и те вземали важни решения. Китайските императори плащали да им събират розова родиола в Алтай, защото засилва потентността.

Предполага се, че Златният корен дължи качествата си на специфично вещество, подобно на човешкия адреналин. То определя билката като адаптоген, помага на организма да се приспособява в екстремни ситуации – студ, жега, психически и физически натоварвания; подобрява дишането на клетките. Научни работници от Сибир са открили в растението вещество, което повишава 250 пъти мускулната сила!

В България Родиола розея вирее по високите части на Рила, Пирин и Стара планина. Тя е вписана в "Червената книга на защитените растения" у нас и брането и е забранено. Суровината за продуктите се получава отново от старата родина на билката – Алтай.

Действието на българския жен-шен (корен на живота) е широкообхватно и прави билката един от най-интересните видове в природната аптека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар