сряда, 31 януари 2018 г.

Хлорофил: най-мощното хранително вещество на планетата!

Хлорофилът е зеленият пигмент, който всяка растителна фотосинтезираща клетка съдържа. Растенията го използват, за да се възползват от силата на слънцето, да разделят водните молекули и да ги рекомбинират с въглероден диоксид, за да се акумулира енергия под формата на въглехидрати.

Хлорофилът е от изключително значение за здравето и поддържането на живота изобщо. Препоръчително е ежедневно да го приемаме чрез храната, а от друга стана от него зависи и производството на животворния кислород, който дишаме. Но ползите от хлорофила не се изчерпват с храната и кислорода… Според последни проучвания, най-мощното хранително вещество на планетата, което може да се открие в почти всяко растение, може напълно да трансформира човешкото здраве. И макар лечебните качества на хлорофила да са леко пренебрегвани през последните 70 години, холистичната медицина започва да ги преоткрива отново.

Хлорофилът и човешката кръв. 

По структура хлорофилът е много близък до структурата на хем-желязото, което позволява на кръвта да транспортира кислород. И хлорофилът, и хем-желязото имат специфична химична структура, известна като порфиринов пръстен. Разликата помежду им е, че в центъра на порфириновия пръстен на хлорофила централният атом е магнезий, а на хем-желязото – желязо.

Съществуват достатъчно научни доказателства, че редовният прием на храни, богати на хлорофил и/или на екстракт от хлорофил, значително допринася за увеличаване на червените кръвни клетки. Хлорофилът снабдява тялото с порфиринови пръстени, благодарение на което тялото по-лесно произвежда хем-желязото, необходимо за увеличаване броя на червените кръвни клетки. Но полезното въздействие на хлорофила върху здравето не се изчерпва и с това.

Хлорофил-„вълшебния” зелен пигмент. 
Една отдавна забравена глава в историята на хлорофила… През 1930 г. д-р Ханс Фишер печели Нобелова награда за картографиране на молекулярната структура на хем-желязото и изследванията си върху си хлорофила и синтеза на хемин – желязо-съдържащ порфирин или още по-точно – протопорфирин IX, съдържащ железен йон хем В. Откритията на д-р Фишер бързо завоюват вниманието на обществеността. Зъболекарите започват да забелязват, че децата, които използват пасти за зъби с хлорофил имат от 2 до 3 пъти по-добро дентално здраве  .  Специалистите по респираторни заболявания д-р Робърт Ридпат и д-р Карол Дейвис използват хлорофил в лечението на 1000 пациенти, отбелязвайки, че сред тях не е имало нито един случай, в който хлорофилът да не е подобрил здравето на дихателната система  . Много скоро след това хлорофилът се превръща в основен център на внимание от страна на медицината и обществото, но хлорофил манията от 1930 и 1940 година затихва с откриването на антибиотиците. Оттогава насам медицинските изследвания върху „вълшебния” зелен пигмент започват рязко да намаляват.

Независимо от всичко обаче, много интегративни лекари и учени се завръщат към хлорофила с още по-голям интерес.

 Хлорофилът пречиства дебелото черво.
Преоткриването на пречистващата сила на хлорофила. През 2005 г., група германски учени публикуват в издание Канцерогенеза (Carcinogenesis) изследване, според което хлорофилът има отлично влияние върху дебелото черво. Според изследователите хлорофилът блокира усвояването на специфична молекула в дебелото черво, благодарение на което стените на дебелото черво се поддържат гладки и здрави .

Изследване на специалисти от  Linus Pauling Institute открива, че както хлорофилът, така и неговият метаболит – хлорофилин, намаляват усвояването на т. нар. афлатоксини – опасни микотоксини, произвеждани от няколко вида гъбички от рода на аспергила. Тези гъбички растат върху зърнените култури, семената и плодовете на растения с високо съдържание на масла. Най-податливи на зараза с гъбичките са зърнените храни, съхранявани в условията на влажен и горещ климат. Афлатоксините са мощни хепатоканцерогени с ужасно въздействие най-вече върху черния дроб  .

Хлорофилът има страхотно въздействие върху цялата храносмилателна система, което може да се сравни с „вътрешен душ”, тъй като пречиства червата както никое друго средство.

Според покойния д-р Бернард Йенсен, пионер на холистичното здраве и автор на книгата Chlorella, Gem of the Orient , хлорофилът е най-ефикасният пречистващ агент, познат на човечеството.

Хлорелата, бялата черница (Morus alba), пшеничната трева, люцерната и др., са едни от най-богатите на хлорофил растения.

Dr.Nature Premium ХЛОРОФИЛ 473ml 

Всяка доза от 15 мл съдържа 100 мг 100% чист хлорофил, получен от люцерна и листа на черница
•   Детоксикира и очиства;
•   Регулира киселинно-алкалния баланс;
•   Подкрепя храносмилателната система и имунитета;
•   Ускорява регенерацията на тъканите;
•   Поддържа нормални нивата на хормоните;
•   Осигурява необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, за производството на кръв.
Dr.Nature   препоръчва   за   общо   активиране   на   възстановителните   сили   на организма и подпомагане при респираторни и вирусни заболявания, възпалителни процеси, проблеми в храносмилателната система - гастрити, колити, язви, понижен имунитет,   менопауза,   след   употреба   на   антибиотици   и   други   лекарствени препарати, за общо очистване на организма, за балансирано pH.

Действие: В растенията хлорофилът преобразува слънчевата светлина в енергия и играе изключително важна роля за тяхното развитие. Течният хлорофил има мощно биологично действие – поддържа и стимулира кръвоносната система, има мощен детоксикиращ ефект, способства регенерацията на тъкани и бързото зарастване на рани, стимулира имунната система на организма. Хлорофилът подобрява алкалността,  подпомага  изхвърлянето  на  токсини  от  организма,  има  лек диуретичен ефект. Укрепва клетъчните мембрани, способства изграждането на съединителна тъкан, което помага за зарастването на ерозии, язви, открити рани. Участва във формирането на кръвните клетки, усилва имунната функция на организма, ускорява фагозитозата. Има противовъзпалително и антимикробно действие. Наред с тези удивителни качества, хлорофилът е способен да предотвратява патологични изменения на молекулите на ДНК, проявявайки антимугатенни свойства. Повишава активността на щитовидната и задстомашната жлеза. Помага при анемични състояния, регулира кръвното налягане, активира дейността на дебелото черво, поддържа полезната микрофлора в организма, премахва неприятния мирис в устната кухина. Активира ензимите, участващи в синтеза на витамин К, подкрепя дейността на млечните жлези при кърмещи. Хлорофилът   е   изключително   полезен   за   хора,   които   по   различни   причини получават недостатъчно слънчева светлина.
Според д-р Бернард Йенсен, пионер на холистичното здраве, хлорофилът е най-ефикасният пречистващ агент, познат на човечеството.

Източник-ТУК



Няма коментари:

Публикуване на коментар