неделя, 14 септември 2014 г.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Cъветите на др.Христов


 


ВАЖНО: ВОДАТА ЗА ПИЕНЕ ДА БЪДЕ ЛЕКО АЛКАЛНА, НЕ МИНЕРАЛНА, ФИЛТРИРАНА, НЕ СТУДЕНА И НЕ ПО-МАЛКО ОТ 2 ЛИТРА ДНЕВНО! ДА СЕ ПРИЕМА ОКОЛО 30 МИН. ПРЕДИ ХРАНЕНЕ ИЛИ ЧАС И ПОЛОВИНА СЛЕД ХРАНЕНЕ!
(може да се използва филтъра Dafi Aqua Balance pH+)



І. Препоръчителни добавки предлагани от Грийн Мастър:


Препарати от лекарствени гъби (по различни схеми) след консултация с лекар – 30 мин. преди или по време на хранене, всичките заедно с чаша топла вода – или прясно изцеден зеленчуков сок или с билкова отвара.

Алое вера – 100% чист неразраден и непастьоризиран сок или гел от Aloe Vera Barbadensis – по 50 мл. дневно преди хранене.

Супер комплекс Зелено здраве – 946 мл. (1 мерителна капачка сутрин преди закуска).

Хлорела – 180 капс. (2 х 3 капс. дневно)

Нони сок от Таити – 946 мл.  (1 мерителна капачка дневно сутрин преди закуска).

Имунокомплекс – 2 пъти по 2 капсули след храна.

Мултивитамини и минерали А-Z (по 1 капсула дневно с много течност).

Масло от черен дроб на треска (2 пъти по 2-3 капсули дневно).

Селен плюс А, С и Е – 120 капсули – (за профилактика по 1 капсула по време на хранене) и от 2 до 5 капсули (600 микрогами максимално при нужда).

Сребърна вода – 3 пъти дневно по 1 до 5 суп. лъжици и повече. Съдържа сребърни йони с  висока концентрация. Да се приема около 1 час след ядене.

Капсули с чесън на прах (3 пъти по 1-2 капсули дневно преди храна).

Flax Oil – Омега 3-6-9 Ленено масло – 180 капсули за медицински цели (3 пъти дневно по 2 капсули по време на хранене).

Пробиотик комплекс – 60 капсули (2 пъти по 1 капсула).

ІІ. Храни, подобряващи състоянието на имунната система и алкализиращи организма:  

 Зеленчуци и плодове се препоръчват поне 5 пъти дневно, 2 различни плода  и 3 различни зеленчука. И зеленчуците и плодовете се препоръчват сурови и необелени – където е възможно).
Зеленчуци:
а) зелеви (броколи, червено зеле, бяло зеле, брюкселско зеле, китайско зеле, карфиол);
б) домат (под всякаква форма) – ликопенът в него има изразено антиоксидантно действие и в суровите плодове и в преработените;
в) морков – поне 2 моркова дневно (в един средно голям морков се съдържат 750 МЕ бета каротин);
г) лук – суров действа като чесъна – до 2-3 глави дневно (може да се сложи в храна или салати);
д) коприва – многократно усилва имунната система: 3 суп. лъжици листа от коприва киснат 30 до 60 мин. в половин литър вряла вода. Изпива се през целия ден.
е) особено важна смес от зеленчукови сокове: моркови, целина глава и червено цвекло – съотношението трябва да е 3:1:1. Еднократна доза – 100 мл. се приема 3 пъти дневно, сока да е прясно изцеден и да се изпие до 5 мин. след приготвянето му, 30-60 мин. преди ядене или 1,5 часа след ядене.
ж) червено цвекло, праз, целина, патладжан, маруля, кълнове от люцерна, репички, краставица, хрян, пащърнак, бяла ряпа, магданоз, копър, спанак, аспержи, тиква, масло от тиквено семе.
Плодове: ябълка, кайсия, шипка, дрян, ягода, касис, диня, пъпеш, маслини, грозде (червено), всички цитрусови (лимон, портокал, грейпфурт, мандарина), нар, смокиня, авокадо, папая, праскова, круша, черна череша, черни и червени боровинки, малини, къпини, сини сливи, киви.

Варива: фасул, грах, леща, соя, овес, бакла.
Кълнове и прорастъци: житни, соеви, от люцерна, от леща, от слънчоглед и др.
Морска храна: водорасли – синьо-зелени (АФА, Спирулина), зелени (Хлорела), кафяви (Келп) – по 1000-1500 мг дневно, червени (микроалги) – 30 мл дневно, един път на ден. Да се употребяват „мазни“ риби, най-вече скумрия, сьомга, сардина, сафрид, риба тон, но и аншуа, треска, от сладководните само дъгова пъстърва (от развъдник).
Семена и ядки: ленено, слънчогледове и сусамено семе. Ядки – бадем (основно), нахут, лешник, орех, бразилски орех, шам фъстък.
Пчелни продукти: пчелен прашец, пчелен прополис, пчелно млечице, пчелен восък, пчелна отрова, перга, манов мед.

Зърнени култури: лен, просо, ечемик, кафяв ориз, елда (гречка), жито. Кълнове и поници от тях. Пшеничени трици.

Храни с млечно-кисела ферментация: българско ниско-маслено кисело мляко, извара и сирене (ниско-маслени и обезсолени), естествено ферментирало кисело зеле.

Витамини и минерали: бета каротин, витамин А, витамин Е, витамин С, витамин D3 (като холе-калциферол), В15 (пангамова киселина) – всички са силни антиоксиданти. Витамин К3  „Apatone”, витамин В2, В3, В6 и Органичен германий.

Други съставки в продуктите на Грийн Мастър: мелатонин, гуарана, глутамин, L-аргинин, L-таурин, L-карнитин, L-глутатион, Коензим Q10, елагова киселина, колаген (хидрозилат), Арония, Родиола златна, супероксид-дисмутаза, метил-ресвератрол, дехидроепиандростерон (DHEA), епигалокатехин – 3-галат (EGCG – екстракт от зелен чай), диметилглицин (ДМГ), Диметиламиноетанол (ДМАЕ) алфа-липоева киселина, парааминобензоена киселина, ликопен, лутеин, лицетин, пикногенол, кверцетин, панакс, елеутерокок, нони, Годжи (Лиций – кралски плодчета), масло от Облепиха (Хипофае), силимарин, аминокиселини с разклонени вериги, конюгирана линоленова киселина (CLA), бромелаин, плодове акай бери, проантоцианидини, катехин, бирена мая, коластра, хитозан, масло от Перила, крил-ойл, коралов калций, Индийска ехинацея, Сау Палмето, южноамериканска Пасифлора, вечерна роза (Енотера, пупалка), Арганово масло („Дърво на живота“), Псилиум (Индийски живовляк), екстракт босвелия серата, хибискус (“Китайска роза“), чай мате, малинови кетони, зелено кафе.

ІІІ. Билки:


Царски билки за имунната система на Мангалджиев (2 пъти по 2 чаени лъжички в 50 мл. течност).

Други билки: ехинацея, корен от репей, глухарче, резене, ливадна и червена детелина, босилек, полски хвощ, бял оман, бял имел, бяла върба, бял равнец, бял трън, зелен чай (поне 6 чаши дневно), жълт и червен кантарион, старо биле (змийска царевица), сладък корен (сладник), невен, иглика (примула), лечебна ружа, смрадлика, живовляк, лавандула, глог, маточина, дилянка (валериана), лайка, хмел, мента, бъз.

ІV. Подправки: 

Куркума, розмарин, джинджифил (исиот), кардамон, естрагон, босилек, мащерка, мента, риган, шипки (чай), градински чай, лют червен пипер, мускатово орехче, къри, дивисил, канела, чили, сминдух, карамфил, анасон, масло от черен кимион („маслото на фараоните“).


V. Природни имуномудолатори: прополис, пчелно млечице, цветен прашец, медицински гъби, ехинацея, киселец, жълт кантарион, Гинко Билоба. 

VІ. Препоръки на Американското общество по здраве – всеки ден да се консумират:


a) повече зеленчуци от вида зелеви – броколи, бяло зеле, брюкселско зеле, гулия;
б) варени царевични зърна, сливи, ябълки, орехи, бадеми, лешници, спанак, фасул, леща, картофи, пълнозърнест хляб, поникнали семена и зърна;
в) храни богати на витамин С: червени и зелени чушки, домати, варени и печени картофи, ягоди, малини, къпини;
г) храни богати на витамин А: тъмнозелени и жълто-оранжеви зеленчуци (спанак, моркови, домати, тиква) и плодове (дини и пъпеши);
д) бедни на мазнини храни: млечните – нискомаслени. За препоръчване студено-пресовани растителни мазнини (зехтин, шафран, ленено масло);

VІІ. Да се избягват:


Всички видове червени меса и готвено с месо (един-два пъти седмично се препоръчва да се яде печена или варена риба), консервирани, пържени, пушени, пикантни и силно солени храни, мариновани и генно-модифицирани храни, също така да се избягват високомаслени млечни продукти (като сметана и масло), тлъстини, мас, сланина, маргарин, изкуствени и газирани напитки, захар, подсладители, бяло брашно и всичко приготвено от тях – сладкиши, торти, тестени храни.

Хляб да се употребява без мая (соден хляб), винаги пълнозърнест, ръжен или типов.

Ядките да се употребяват сурови, да се приема често и много кромид-лук и чесън. От туршиите приемлива е тази от кисело зеле, тя е с млечно-кисела ферментация. Може да се приемат бедни на наситени на мазнини храни: всички млечни храни да са нискомаслени, а най-добре е да се избягват, с изключение на домашно заквасено кисело мляко, по добре студено-пресовани растителни масла като: соево, ленено, зехтин, шафран. Мазнините в храната да са до 30% от дневните калории.

Препоръчва се да се готви на пара, задушаване, бланширане, варене.

Алкохол, особено концентриран да се избягва. Може само червено вино, но в малки количества. Кафе, шоколад и черен чай да се избягват. Препоръчва се зелен чай и черен шоколад (повече от 70% какао). Да не се употребяват изкуствени подсладители. Естествени подсладители са: мед, стевия, ксилитол, агава, глициния, кленов сироп и меласа. Да се избягва готварска сол. Предпочита се употребата на каменна или калиева или хималайска сол. Да не се яде горещо. Да не се готви в алуминиеви съдове без специално покритие (т.н. алуминиево отравяне). Да се използват специализирани готварски съдове и дървени прибори. Да не се гладува, но да не се преяжда. Да се наблегне на алкализиращи храни с нисък гликемичен индекс: лимони, бобови, соя, фъстъци, грейпрут, сини сливи, череши, ябълки, домати, обезмаслени млека, картофи, кълнове, гъби, стафиди, фурми, смокини, хрян, авокадо и кленов сироп. Намалете стреса, доколкото е възможно. Не пушете и избягвайте тютюневия дим, спете достатъчно. Спортувайте умерено и редовно. Редовно дишайте дълбоко. Разхождайте се всеки ден от 3 до 5 км.

VІІІ. Хидроколонтерапия:

Ако нямате заболявания на дебелото черво или скорошна операция е добре да се почисти първично дебелото черво с апарат за хидроколонтерапия или с обикновени клизми.


ІX. Препоръчителни книги:
„Медицинска енциклопедия за всеки дом“ (въпроси и отговори), Робърт Е. Ротенбер, издателство „Кибеа“
„Рецепти за лечение с храни и хранителни добавки“, Джеймс Балч, Филис Балч, издателство „Кибеа“

http://www.green-master.eu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар