събота, 4 януари 2020 г.

Света Хилдегард и нейните златни рецепти за всякакви болести

Тя казвала, че на първо място трябва да се лекува злобата, изяждаща човека, завистта, отвращението към живота, депресията.


 Възползвайте се от рецептите на св.Хилдегард
Св. Хилдегард е родена през 1098 г. и е десето дете в семейството. Според законите на това време, десетото дете от всяко семейство е трябвало да посвети живота си в служене на Бога. Ето защо, на 8 години Хилдегард е дадена на обучение при монахините. В манастира тя преминава пълен курс на обучение на всички налични към момента науки. Тогава се проявяват и удивителните й способности.

Хилдегард по рождение е била с лошо здраве, но е надарена с дара на ясновидството. По време на своите видения, а това се случвало и през деня, и през нощта, Хилдегард не изпадала в транс или в екстаз – била в пълно съзнание и записвала всичко, което получавала като информация. Нейните рецепти са били напълно нови и различни от тези, които са използвали по това време лекарите - съвременници на Хилдегард.

Поразителен е и фактът, че географията на използваните средства е твърде широка за това време. Днес привържениците на индийската йога се приемат нормално от всички останали, но в Средновековието, познаването на лечебните свойства например на ориенталските подправки или на растящите далеч от Европа билки, е поразително. Също така Хилдегард получила знания за човешката анатомия, които в това време са били забранени за разпространение, тя е разбирала значението на ендокринологията, въпреки че този термин не е съществувал по това време. Хилдегард не лекувала една болест или отделен орган. Тя винаги е прилагала комплекс от средства – балнеология, литотерапия, диететика, обръщала е внимание на хармоничните отношения между мъжа и жената, учила е хората на здравословен начин на живот, на правилното разбиране на жизнените процеси, позитивното светоусещане.

Хилдегард казвала, че на първо място трябва да се лекува злобата, изяждаща човека, завистта, отвращението към живота, депресията. Изненадващо е колко точни и ефективни са тези стари рецепти. Хилдегард е знаела на кой точно орган действа определена храна, подправка,
билка. По това време нито един лекар не е обръщал  внимание на подобни неща. Тя е използвала за лечение и виното, смятайки го полезно за организма, а днес положителното въздействие върху организма на червеното вино вече е потвърдено от науката.

Сега учението на св. Хилдегард е широко разпространено в много европейски страни. Още приживе Хилдегард е канонизирана като светица. Това е много рядко явление в християнството и свидетелства за огромния авторитет на Хилдегард като церителка, монахиня и обществена фигура.

Възползвайте се от рецептите на тази удивителна лечителка и бъдете здрави!   

Тонизираща отвара от сминдух 
Стритите на прах семена от тилчец – гръцки сминдух (една супена лъжица на чаша вода) се вари във вода 10 минути. 
Пие се преди обяд, като добавите мед и соево мляко. 

Биостимулатор 
За да удовлетворите нуждите на организма от минерални елементи и като тонизиращо средство: По 2 ч. лъжици натурален ябълков оцет (не този от магазина) и мед се разтварят в чаша топла вода. Изпийте дозата на 1-2 приема, за предпочитане преди хранене. 
Сместа е полезна за всички - и болни, и здрави. 

Настойка от исоп за външно приложение при стоматит
1-2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода, запарва се 1 час и се 
прецежда. Изплаквайте устата с тази отвара на всеки час. 

„Жлъчен” чай 
По 20 г корени от глухарче, лекарствен бенедикт, лайка, по 10 грама невен, мента и хвощ. Вземете 1 супена лъжица от билковата смес и залейте с 1 чаша вряла вода, след 10 минути прецедете. Пийте по половин чаша преди хранене, а втората половина - след хранене.

Облекчаване на симптомите по време на критичните дни 

Билков чай 
Чай от анасон, карамфил (познат ни като подправка), градински чай, бял равнец и цвят от лопен. Всички компоненти се вземат в равни части, запарва се сместа в съотношение 20 г на 200 мл вода. Пийте по 2 чаши на ден преди началото на менструацията
до появата й. 

Вино от плодове на череша и билки 

100 г череши, 30 г бял равнец, 1 супена лъжица карамфил, 1 ч. лъжица бял пипер, мед на вкус, 1 литър червено вино. Черешите без костилките и билките се стриват в хаванче и се варят във виното 10 минути. Добавете подправки и мед и отново поставете виното да кипне на котлона. Прецедете. Пийте по 20-30 мл на гладно и след закуска.

Миома на матката, мастопатия 

Следните рецепти от книгите на Хилдегард фон Бинген са проверени в клиниката на германския гинеколог Клаус Шхулдт. Лечението на тези проблеми започва с промяна в храненето. Необходимо е да се изключат продукти, съдържащи животински протеини и нишесте,тъй като тези вещества „хранят” новообразуванията при хората. За сметка на тях наблегнете на ястия от зърнени храни, ядки, зеленчуци (особено тези, които съдържат витамин А), плодове. Необходимо е също така да регулирате количеството на приема на течности: през деня трябва да се изпива задължително количество, изчислено по следния начин - 35 мл на 1 кг телесно тегло при жената. По време на лечението е необходимо да се въздържате от прием на алкохолни напитки, кафе, както и ярко оцветени, сладки, газирани напитки.

Рецепта 
Бял равнец - 20 грама, корен от джинджифил - 10 г, цвят от индийско орехче - 10 г, семена от целина - 10 г, пчелен мед - 50 г, бяло натурално вино - 500 мл. 
Всички съставки се смесват, заливат се с виното и се загряват на слаб огън, докато кипне сместа. Оставя се да изстине и се прецежда. Приема се след консултация с лекар, по 1 супена лъжица, три пъти на ден.

Смокини 
В пресните плодове се съдържа до 20%, а в изсушените – до 80% захар и витамини С, Е, F, пектин, ензимът фицин, протеини, липиди и други макро- и микроелементи. По-специално, смокините съдържат противосъсирващи кръвта вещества. Смокините понижават кръвната захар, предотвратяват развитието на тромбоемболични заболявания. Ензимът фицин от млечния сок на смокините разрушава фибрина и фибриногена в кръвта при тромбоемболични състояния, свързани с хиперкоагулация на кръвта.

Да приемат по-често смокини се препоръчва на бременни жени с диабет, хора с хипертония. Те помагат за почистване на мозъчните съдове при склероза, затова са много полезни за възрастните хора. Пресните и сушени плодове се използват за лечение на разширени вени,
тромбофлебит на долните крайници, както и за улесняване на състоянието на бременни жени с токсикоза. Освен това, когато им е сезонът, Хилдегард препоръчвала на всички хора, без изключение, да ядат до 300 грама пресни смокини на ден, а през зимата - да консумират
сушени плодове.

Следната рецепта е особено полезна за тези, които имат венозни възли и кръвни съсиреци:

200 г сушени смокини, 200 г хрян, 5 г джинджифил, 300 г орехови ядки, 100 г мед. Всички съставки се смилат в блендер или месомелачка. 
Разбъркват се добре, добавя се мед и джинджифил. Яжте от пастата по 20-30 грама три пъти на ден с чай от жълта сладка детелина (1 супена лъжица на 200 мл вряла вода). При напреднали венозни възли през нощта се препоръчват компреси с елдов мед. Лечението се провежда до изчезването на проблемите.

Дрян 
Плодовете на дряна имат приятен сладко-кисел вкус. Използват се главно като стягащо и понижаващо температурата средство, както и при понижена киселинност на стомаха. Плодовете се консумират пресни, сушени, от тях се варят компоти, плодови напитки,
конфитюр и други сладки ястия. Трябва да ги включат в диетата си хора с кървящи венци и хронични гастроентероколити, общо неразположение,токсикоза при бременни жени. А тези, които ги е хванал грипният вирус, отварата от дрян ще им помогне за понижаване на температурата.

Аквилегия (кандилка) 
Това е домашно растение. За него Хилдегард казва: „Който изкашля много слуз, нека сложи цвят от аквилегия в мед и да яде често от него.Количеството на слузта намалява.”

Не много популярното у нас растение е прекрасно лечебно средство за тези, които имат проблеми с лимфната система. Използва се при различни отоци, подути лимфни възли (ако увеличението не е свързано с рак). Обикновено уголемените лимфни възли показват, че из тялото се „разхожда” инфекция. Може да е провокирана от кариеси, възпаление на ушите, носа, гърлото, сливиците и т.н. Това може от своя страна да предизвика главоболие и мигрена. Аквилегията ще ви помогне да се справите с основните причини за тези проблеми.

През лятото трябва да ядете всеки ден по едно листенце от нея със салатата или с кисело мляко. Ако нямате свежа аквилегия, използвайте изсушена и стрита на прах. Добавяйте по 1 грам от нея към храната три-четири пъти на ден при чести настинки, кашлица, алергии, увеличени лимфни възли. Прахът може да се смесва с мед, а свежото растение – да сварите във вино: 100 г пресни цветове и листа на 1 литър червено вино.

Варете виното с билката около 10 минути след като кипне, оставете да престои три часа. Прецедете и изсипете в бутилка. Виното трябва да се приема продължително време по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден. Аквилегията се отглежда лесно в дома, така че се възползвайте от това удивително растение.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те!
Ако статията ви харесва, моля ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 


Източник: Blitz.bg:

Няма коментари:

Публикуване на коментар