понеделник, 22 декември 2014 г.

Алое Вера -от древността до днес.



Алое Вера

Алое е известно още от древността. Шумерите са  използвали алое да се лекуват, в глинените табли от времето на царете на Акад са разчетени рецепти, за направени с алое лекарства.


Хермес Трисмегист учи  египтяните да използват Aloe Vera  да лекуват 200 смъртоносни болести, затова те наричат Алое -"Pастението на безсмъртието".Всъщност египтяните са били толкова впечатлени от алое, от неговата способност да лекува "това ,което не би трябвало да е възможно да се лекува",  считали го  за "бог", чиито "кръв" е имала духовни и свръхестествени сили, и предлагал красота, здраве и вечността.Алое било важна част от ритуала на балсамиране и така придружавало  фараона по пътя му към вечността!


Клеопатра
Самите Клеопатра и Нефертити използвали  Aлое да останат млади и красиви, те се къпели всеки ден в
Aloe, пиели сок няколко пъти на ден и дори го използват като капки за очи  , за да блестят очите им.Ако посетите гробниците на фараоните, ще видите рисунки на Алое по стените с йероглифи. Същото може да го видите в "Еберс папирусът" (най-голямата египетска Книгата на лекарства и лекарствени средства). И ако сте ходили сред пирамидите в Египет , ще се смаете - всички пътища и самите пирамиди са заобиколени от алое.

За маите,алое е "свещенно растение" заради регенеративните си свойства, подобно на много други религии му приписвани силата да дарява вечен живот и вечна младост.

В Индия,още преди 5000 година, най-добрите лекари индийци пишат в книгите на Аюрведа, как Aloe е чудесно за черния дроб, храносмилателната и дихателната система, против изгаряния, порязвания, рани, а дори и срещу вагинит или вагинален херпес .


И в древен Китай, Aloe Vera се счита за "хармоничното средство за защита." И ако погледнем рисунките на официалния художник на император Фу-Хси, 2,800 години преди Христа ,  виждаме лекаря на императора как поставя разрязани Aloe Vera листа върху  раните на един герой, за да се излекува.

В древна Гърция, в 333 г. пр.н.е., Александър Велики използва алое като лекарство за смелите си воини, защото самият Аристотел го използва, за да спаси живота на Александър от смъртоносна рана от стрела. Александър бил толкова убеден в значението на Aloe Vera, че изоставя  всичките си планове за завоевания и се обръща е да завладее остров Сокрота, който е бил "пълен с алое". Едва след като  осигурява Aloe по този начин , той продължава завоеванията си  в цяла Азия.



Галите, преди времето на Христос  засаждали Aloe Vera  в близост до гроба на мъртвите, защото били сигурни, че когато  Aloe цъфти,  означавало, че починалият е влязъл в рая.

Арабите събирали алое в пустинята и преработвайки го по различни  начини, го продават като "растението, че лекува всичко" в Персия и Индия, където е било купувано в големи количества.

Колумб в пътувания му до "Индиите" вземал със себе си  алое вера растения за заболявания, които могат да възникнат по време на пътуванията.


Махатма Ганди заявявал, че е може да издържи дългите си пости, благодарение на алое.

Няма коментари:

Публикуване на коментар