понеделник, 20 май 2013 г.


Маслото от черен кимион се бори с бактерии от всякакъв  вид.
Маслото от черен кимион е получено чрез студено  пресоване на семената на растението Nigella Sativa.

Билката Nigella Sativa (бот.),за съжаление слабо известна у нас, има 2500 години документирана история. Черния кимион (Nigella sativa/Black Cumin) е растение с височина от 40 до 60 см. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион   (въпреки, че няма нищо общо с подправката кимион)  , черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонско масло” – заради намереното флаконче в гробницата на Тутанкамон и други свидетелства за редовната му употреба от фараоните. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години.

Древните египтяни са познавали и използвали черния кимион като панацея ( за лечение при
проблеми и болести). Известният египтолог Хауърд Картър открива сред вещите в гробницата на фараона Тутанкамон черно масло, което никой не знаел какво представлява. Скоро след това става известно като „масло от черен кимион” или „челебитка”. Било е известно, че древните египтяни знаели за черния кимион, но никой не можел да каже точно за какво са го използвали в ежедневието си.
Но въпреки това, фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар, сам по себе си говори за важността му през онова време. Също така може да се добави, че египетската царица Нефертити, е използвала необикновеното действие на черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.

В Стария Завет се говори за неоспоримата важност на черния кимион, дори се описва начина за добиването на маслото му.
Растението е било известно и на римляните които го наричали гръцки кориандър. Описано е от древногръцкия лекар от I век Диоскоридис като лек за общи здравословни проблеми, зъбобол, главобол и основно с диетично приложение. В книгата на великия арабски учен Ибн-и Сина (Авицена) „Канон на медицината”, се посочва, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта. В мюсюлманския свят е добре познато заради думите на пророка Мохамед: „В Черното семе има лек за всичко, освен смъртта” .   Сведенията от древността за широкото и приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за здравеукрепващо средство на хилядолетието.

Днес нейните изключителни лечебни качества са известни и използвани по цял свят. С основно участие на Нигела Сатива в билкови композиции има регистрирани 5 патента в САЩ и Европа: за борба и лечение на астма/алергии, диабет, псориазис, а също като антивирусно средство и имуностимулатор и инхибитор на растежа на ракови клетки.


Масло от черен кимион + витамини и мастни киселини

В Черното семе има лек за всичко, освен смъртта“
Древно послание от Изток

Маслото на фараоните

Опаковка: 180 капсули
Код: 30409
Цена: 49 лв
Състав:
Всяка капсула съдържа 500 mg чисто египетско масло от черен кимион, естествен витамин Е-10 I.E, пантотенова киселина - 6 mg фолиева киселина - 100 g и биотин - 100 g.
Sanct Bernhard препоръчва за подпомагане при:
алергии, астма, главоболие, мигрена, срив на имунната система, паразитни заболявания и противопаразитно въздействие (като основно или съпътстващо действие), хипертония и повишен холестерол, язва, гастрит, газове, отпадналост, хронична умора.
Действие:
Уникалният състав на маслото от черен кимион определя основните му действия: имуностимулиращо, противотуморно, антибактериално. Регулира хормоналния и липиден баланс, стойностите на артериалното налягане.
Допълнително действие:
Подобрява функциите на тимусната жлеза, стимулира костния мозък, подобрява кръвоснабдяването, стимулира сексуалната активност, богат източник на незаменими аминокиселини. Заздравява кожата, ноктите и косата.
Начин на употреба:
2 пъти дневно по 1-2 капсули се приемат с вода или друга течност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар